Jest wiele wersji tych warstwowych zapiekanek w zależności od ich regionu. Niektóre zawierają małże a inne obtaczane są w cieście. Inspiracja -Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.
Składniki:
1 mały bakłażan (ok. 200g)
ok. 1/2 kg pomidorów
1/2 cebuli
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pokrojonego świeżego oregano
1 łyżeczka pokrojonej świeżej natki pietruszki
1/2 kg ziemniaków
ok. 30 ml oliwy
1 łyżka soli
świeże oregano do przybrania
Tiella - zapiekanka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.
2.Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana.
Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą.
Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy.
3.Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.
Komentarze