Tiella - zapiekanka warstwowa

0 (0 ocen)

Jest wiele wersji tych warstwowych zapiekanek w zależności od ich regionu. Niektóre zawierają małże a inne obtaczane są w cieście. Inspiracja -Podróże kulinarne. Kuchnia włoska.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan (ok. 200g)
    ok. 1/2 kg pomidorów
    1/2 cebuli
    1 łodyga selera naciowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pokrojonego świeżego oregano
    1 łyżeczka pokrojonej świeżej natki pietruszki
    1/2 kg ziemniaków
    ok. 30 ml oliwy
    1 łyżka soli
    świeże oregano do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Tiella - zapiekanka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić w cienkie plastry i zasolić, odstawić na 30 minut aż puści soki. Kolejno opłukać pod zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, oczyścić z pestek. Pomidory, seler naciowy, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę,wymieszać, dodać natkę i oregano.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, osuszyć na papierowym ręczniku. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie ułożyć połowę ziemniaków i warstwę bakłażana.
    Następnie ułożyć połowę pomieszanych pomidorów z warzywami, które skropić oliwą.
    Kolejno pozostałą część ziemniaków i zakończyć pomidorami, polać resztą oliwy.
  • 3. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po tym czasie zdjąć folię i jeszcze piec przez 30 minut. Gotową zapiekanką udekorować świeżymi listkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Oregano Pomidor Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować