Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 kg sera wiaderkowego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
250 g kakaowych herbatników + 50 g roztopionego masła
MUS :
400 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowe
1 śmietanfix
100 g czekolady deserowej + 100 g czekolady mlecznej + 100 ml śmietany 30 %
1 łyżka z czubkiem ciemnego kakao
Sernik z musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna.
Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek.
Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy.
Czekolady przekładamy do miski, wlewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy na parze lub mikrofalówce. Mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, studzimy.
Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy.
Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam.
Komentarze