Walentynkowe serduszka ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z masłem zagotowujemy, dodajemy mąkę z proszkiem, sól, mieszamy drewnianą pałką, aż powstanie jednolita pulpa. Ciasto studzimy, dodajemy po jednym jajku, miksując. Na papier do pieczenia za pomaca rekawa cukierniczego wyciskamy ciasto w kształt serduszek i pieczemy ok 20 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i suszymy jeszcze 10-15 minut
2.
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Zimne mleko mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń. Studzimy a następnie miksujemy z roztartą margaryną. Kremem wypełniamy serca z ciasta. Ozdabiamy truskawkami, pudrem i stopioną czekoladą.
Komentarze