Wafel czekoladowo-kokosowy

1.5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i bezproblemowy łakoć domowej roboty. Słodycz czekolady i kokosu przełamana kwaskowatością dżemu sprawdzi się w każdej sytuacji i posmakuje większości.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa kakaowa:

    100 gramów masła

    1 szklanka mleka w proszku

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżki cukru waniliowego

    2 łyżki mleka

    3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    4 łyżki alkoholu (opcjonalnie)

    masa jasna:

    100 gramów wiórków kokosowych

    1 szklanka mleka w proszku

    0,5 szklanki mleka kokosowego z puszki (można zastąpić zwykłym mlekiem)

    150 gramów masła

    2 łyżki cukru waniliowego

    1 szklanka cukru



    dodatkowo:

    3/4 słoiczka dżemu (najlepiej kwaskowatego, użyłam z czarnej porzeczki)

    paczka wafli

    dowolne przystrojenie
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Wafel czekoladowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wafel 1. Masło rozpuszczamy z cukrami, mlekiem i kakao, studzimy do uzyskania temperatury ciała, wsypujemy mleko w proszku, ewentualnie wlewamy alkohol, mieszamy energicznie i dokładnie.

    Masa kokosowa.

    Do rondla wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukry i wiórki, na małym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając cały czas, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy dokładnie.

    Przełożenie.

    Pierwszy wafel smarujemy połową ciemnej masy, przykrywamy drugim waflem.

    Na drugi wafel wykładamy całą masę kokosową, delikatnie rozsmarowujemy po całości i wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy z wyczuciem trzecim waflem.

    Potem smarujemy dżemem, znów przykrywamy waflem, który smarujemy resztą kremu czekoladowego. Następnie przykładamy ostatni wafel i całość lekko dociskamy.

    Wkładamy do lodówki na parę godzin, na wierzchu kładziemy coś szerokiego i dość ciężkiego np drewniana deskę do krojenia.

    Wafel jest gotowy, kroimy długim i ostrym nożem, smacznego !

Porady

Zamiast mleka kokosowego możemy użyć sojowego, owsianego. Wafel przełożony powidłami śliwkowymi zyska świątecznego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować