Uszka z grzybami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uszka z grzybami jest to w moim domu tradycyjna potrawa bez której nie wyobrażam sobie Wigilii razem z wigilijną zupą grzybową. Podobnie jak zupa uszka są z przepisu mojej babci i co roku je robię.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5kg mąki
    • 1 jajko
    • 2-3 dag drożdży
    • Ok. 1 szklanka mleka

    Farsz:
    • 300g suszonych grzybów
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oleju
    • Sól i pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Uszka Przystawki

Uszka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć z mąką i jajkiem. Zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi.

  • 2. Grzyby namoczyć na 2-3 godziny w 1-1,5 litrze wody. Następnie zagotować w wodzie w której się moczyły. Po zagotowaniu grzyby odcisnąć i zmielić w maszynce do mięsa.
  • 3. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać zmielone grzyby i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wycinać kwadraty 5x5 cm. Nakładać na każdy kwadrat po 1 łyżeczce farszu grzybowego. Kwadraty składać po przekątnej na pół zlepiając dwa przeciwległe rogi aby powstało uszko.
  • 5. Tak ulepione uszka smażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
    Podawać na ciepło do wigilijnej zupy grzybowej.

Porady

Z podanej porcji wychodzi około 40 uszek. Wywar pozostały z grzybów można wykorzystać do ugotowania wigilijnej zupy grzybowej. Przepis na zupę zamieściłam pod nazwą "Wigilijna zupa grzybowa"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować