Uszka z grzybami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne pierożki z grzybami leśnymi to nieodzowny dodatek do barszczu wigilijnego. Polecam mój sprawdzony przepis na proste, delikatne i elastyczne ciasto oraz smakowity farsz grzybowy.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - 300 g mąki pszennej
    - około 160 ml gorącej wody
    - 2 łyżki masła
    - 0,5 płaskiej łyżeczki soli

    FARSZ:
    - 70 g suszonych grzybów
    - 1 cebula biała
    - 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
    - 2 łyżki masła
    - sól i pieprz do smaku
    - listek laurowy
    - ziele angielskie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Uszka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (w wodzie z namaczania) z dodatkiem listka laurowego oraz ziela angielskiego*. Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej ugotowane grzyby i przesmażamy chwilę do momentu odpowiedniego odparowania wody**. Zawartość patelni studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * Część wody z namaczania grzybów możemy wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego

    ** Przesmażenie grzybów po ugotowaniu pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeśli farsz wydaje nam się zbyt kleisty i mokry, dodajmy do niego odrobinę bułki tartej.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Masło wrzucamy do gorącej wody, a gdy się w niej rozpuści dolewamy stopniowo do mąki. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić nam się do rąk i będzie odpowiednio napowietrzone. Gotowe ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 40 minut, aby "odpoczęło", a później dobrze się wałkowało.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy kółka (za pomocą małej szklanki lub foremki) lub kroimy ciasto na kwadraciki, nakładamy farsz, zaklejamy brzegi, a następnie sklejamy oba końce. Uszka podczas lepienia przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką, aby nie wysychały.
  • 4. Uszka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odstawiamy na chwilę, aby obciekły. Następnie polewamy je roztopionym masłem lub smarujemy olejem, aby zapobiec ich sklejaniu.

Porady

Jeżeli przygotowujemy uszka dużo wcześniej, możemy je po ostudzeniu zamrozić. Te przygotowane tuż przed Wigilią przechowujemy w lodówce w dobrze zamkniętym pojemniku próżniowym lub ceramicznym naczyniu (max. 3 dni przed Wigilią).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować