REKLAMA

Wigilijne uszka z grzybami leśnymi

wyświetlono: 218 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 2

Takie uszka to obowiązkowa tradycja w moim domu, latem zbieramy grzyby suszymy aby zimową porą były podane na wigilijnym stole. Jedne z moich ulubionych dań wigilijnych.

opublikowany: 03.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki gorącej wody
    1/3 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    100 g suszonych borowików
    1/4 płaskiej łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    mała cebula
    3 łyżki masła
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy wodę, sól oraz olej. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na pół godziny a w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 2. Grzyby zalewamy 2 szklankami wody, można dzień wcześniej, następnie gotujemy godzinę do miękkości, odcedzamy i siekamy bardzo drobno. Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone drobno grzyby i podsmażamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.
  • 3. Ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy cienko, kroimy na małe kwadraciki i nakładamy farsz grzybowy. Zlepiamy tworząc uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek porcjami , gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, uszka skrapiamy olejem aby się nie zlepiły.

Porady

Z podanej porcji otrzymujemy ok 80 sztuk uszek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

uszka Dodane przez: AnetaJ
uszka z grzybami Dodane przez: ewoola
uszka z grzybami lepienie Dodane przez: ewoola


Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE