Uszka w wigilijnym barszczu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Czerwony barszcz z uszkami domowej roboty to mój hołd złożony staropolskiej tradycji wigilijnej. Pyszne nadzienie z kapusty i grzybów sprawia, że uszka są wyśmienite.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO NA USZKA::
    - mąka pszenna (poznańska): 15 dekagramów
    - woda (letnia): 10 mililitrów
    - oliwa (lub olej): 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ Z KAPUSTY I GRZYBóW::
    - kapusta kiszona z marchewką: 500 gramów
    - pieczarki: 500 gramów
    - grzyby leśne (suszone/namoczone): 1 szklanka
    - cebula (drobno posiekana): 120 gramów
    - olej: 4 łyżki
    - woda po namoczeniu grzybów: 200 mililitrów
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - pieprz czarny (mielony): 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - sól (płaska łyżeczka): 1 łyżeczka
    BARSZCZ CZEROWNY::
    - buraki: 400 gramów
    - kwas z buraków (najlepszy jest domowy zakwas): 200 mililitrów
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
    - majeranek (suszony): 1 łyżka
    - czosnek niedźwiedzi (suszony (opcjonalnie)): 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - lubczyk (opcjonalnie) (mrożone listki lubczyku lub suszony do smaku): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Uszka w wigilijnym barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować (można to zrobić ręcznie lub używając wieloczynnościowego robota kuchennego).
  • 2. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 minut pod przykryciem.
  • farsz do uszek 3. Do garnka przełożyć cebulę i pieczarki oraz kapustę. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, dodać przyprawy, grzyby,wymieszać, dusić pod przykryciem 40 - 50 minut. Co 10 minut przemieszać zawartość garnka. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
  • 4. Z mąki, wody, oliwy, jajka i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką, najlepiej na grubość 2 mm).
  • farsz - uszka wigilijne 5. Ciasto pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć porcję farszu z kapusty i grzybów.
  • domowa produkcja uszek 6. Zlepić brzegi tworząc trójkąt. Dwa rogi trójkąta u jego podstawy zlepić ze sobą, nakładając jeden na drugi. W ten sposób otrzymamy zgrabne, ładne uszka do barszczu.
  • 7. Uszka gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię (około 2-3 minut).
  • 8. Buraki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno (można też rozdrobnić używając robota kuchennego), dusić 10 minut na maśle wymieszanym z olejem rzepakowym.
  • 9. Do 3 litrowego garnka wlać bulion warzywny, dodać buraki, kwas z buraków, cukier, sól, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz, majeranek i lubczyk. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, gotować jeszcze 5 minut. Przecedzić przez sito lub jałową gazę.
  • uszka w barszczu na Wigilię 10. Barszcz podawać z uszkami (posypany suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub majerankiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Buraki Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować