Pieczarkowe uszka idealne bo świątecznego barszczu.
Składniki:
Ciasto
mąka pszenna 300 g
woda ciepła 280 ml
masło 50 g
sól szczypta
Farsz pieczarkowy
pieczarki 0,5 kg
cebula większa 1 szt
masło 1 łyżka
sól pieprz do smaku
Uszka z pieczarkami do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz pieczarkowy;z pieczarek oderwać trzonki z kapeluszy zdjąć skórkę.Pieczarki pokroić w bardzo drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzać masło dodać drobno pokrojoną cebulę i chwilkę podsmażyć.Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do odparowania nadmiaru wody.Pieczarki doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem,ostudzić. Ciasto;z podanych składników zagnieść ciasto,włożyć do woreczka i odłożyć na 20 min żeby odpoczęło.Odrywać po kawałku i rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą literatki wykrawać kółka.Na każdym kółku nałożyć farsz pieczarkowy i zwijać uszka. Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 3 min od wypłynięcia.
Komentarze