Uśmiechnięty miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, mleko i jajka miksujemy na ciasto o konsystencji gęstej śmietany (trochę gęściejsze niż na naleśniki). Na patelni smażymy duży placek, około 20 cm średnicy. Ciasto nalewamy tak, by połowa brzegu była równa, a druga poszarpana (wypustki imitują kudłatą głowę misia). Smażymy kolejne placki z obu stron na oleju.
2.Na usmażone placki nakładamy kleksy z białego jogurtu i chrupek czekoladowych (oczy). Buzię zaznaczamy różowym jogurtem i przez środek malujemy uśmiech, maczając wykałaczkę w gęstym soku malinowym. Nos robimy z chrupka. Wypustki na brzegu placka również dekorujemy jogurtem i sokiem. Im więcej zrobimy plamek z jogurtu i soku, tym słodsze będą nasze placki.
Komentarze