Udziec z kurczaka z kolorową jarzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Z udźców kurczakowych wyjąć kości lub użyć gotowych filetów z udźca.
- Posypać solą, pieprzem, panierować w mące i obsmażyć na oleju.
- Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posypać solą i pieprzem.
2.- Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć filety z udźca i ziemnaki.
- Piec 40 minut temp 180 st.C.
3.- Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
- Marchewkę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach masła, udusić do miękkości.
- Pod koniec wsypać 1 łyżeczkę mąki i zagotować.
4.- Bułkę tartą wsypać na patelnię, gdy zarumieni się dodać resztę masła.
- Kurczaka podawać z ziemniakami, kalafiorem i fasolką polanymi tartą bułką oraz duszoną marchewką.
- Udekorować zieleniną.
Porady
Filiżankę posmarować olejem, włożyć marchewkę, delikatnie ugnieść i odwrócić na talerz
Komentarze