Udziec z kurczaka z kolorową jarzynką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tradycyjnie, pysznie i kolorowo czyli smacznie po polsku

  • 20 min

Składniki:

  • - 6 udźców z kurczaka
    - sól, pieprz
    - 4 łyżki mąki
    - olej do smażenia
    - 1 kg ziemniaków
    - 1 kalafior
    - 1 kg marchewki
    - 0,5 kg fasolki szparagowej
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 100 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Udziec z kurczaka z kolorową jarzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec z kurczaka z kolorową jarzynką 1. - Z udźców kurczakowych wyjąć kości lub użyć gotowych filetów z udźca.
    - Posypać solą, pieprzem, panierować w mące i obsmażyć na oleju.
    - Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, posypać solą i pieprzem.
  • 2. - Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć filety z udźca i ziemnaki.
    - Piec 40 minut temp 180 st.C.
  • 3. - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie.
    - Marchewkę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach masła, udusić do miękkości.
    - Pod koniec wsypać 1 łyżeczkę mąki i zagotować.
  • 4. - Bułkę tartą wsypać na patelnię, gdy zarumieni się dodać resztę masła.
    - Kurczaka podawać z ziemniakami, kalafiorem i fasolką polanymi tartą bułką oraz duszoną marchewką.
    - Udekorować zieleniną.

Porady

Filiżankę posmarować olejem, włożyć marchewkę, delikatnie ugnieść i odwrócić na talerz

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować