Proste i pyszne danie obiadowe z piekarnika, które praktycznie robi się samo. Połączenie musztardy z miodem może jest zaskakujące, ale daje znakomity smak mięsa.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
• 6-8 pałek z kurczaka (ok. 1kg),
marynata:
• 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska),
• 1 łyżka miodu,
• 2 łyżki oliwy z oliwek,
• 1 łyżka sosu sojowego,
• 2-3 ząbki czosnku (zgniecione przez praskę lub drobno posiekane),
• 1 łyżeczka suszonego tymianku,
• 1 łyżeczka curry,
• ½ łyżeczki chili,
• 1 łyżeczka soli,
• na czubku łyżeczki pieprzu,
oraz:
• 200g ryżu,
• 1 mała cukinia,
• ½ papryki czerwonej,
• 1 cebula szalotka,
• ok. 600ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy),
• olej,
• Sól, pieprz i ostra papryka do smaku,
Udziec z kurczaka w musztardowo miodowej marynacie zapiekany z ryżem, cukinią i papryką w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i trochę nacinamy.
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy i nacieramy mięso, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Cukinie kroimy w grubszą kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w drobną kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem wsypujemy ryż, dajemy marchewkę, cukinię, paprykę, cebulę i mięso. Wszystko zalewamy przecierem pomidorowym.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do piernika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 70-90 min. Następnie naczynie otwieramy i pieczemy ok. 15-20 minut, aby mięso ładnie się zarumieniło. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego!
Porady
Jeśli przecier jest bardzo gęsty należy dolać trochę wody.
Komentarze