Udko w marynacie musztardowo-miodowej

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczny pomysł na niedzielny obiad. Przepis znaleziony w Internecie, przerobiony i wypróbowany.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 udka kurczaka: 2 sztuki
    - torebka ryżu jaśminowego: 2 sztuki
    - duże buraki: 3 sztuki
    - masło w kostce: 4 łyżki
    - musztarda około: 4 łyżki
    - ocet winny (z białego wina): 2 łyżki
    - miód płynny: 4 łyżki
    - kwasek cytrynowy: 1 szczypta
    - cukier 2-3 łyżki: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Buraczki

Udko w marynacie musztardowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka naciąć, włożyć je do folii do pieczenia z wiórkami masła. Do środka nałożyć przygotowany sos: wymieszać musztardę (można mieszać różne rodzaje musztard, ja dałam 2 łyżki musztardy stołowej i 2 łyżki musztardy delikatesowej), miód, odrobina soli i pieprzu. Wysmarować dokładnie przygotowanym sosem udka (najlepiej odstawić na godzinę do lodówki żeby mięso przeszło zapachem i smakiem glazury - ja niestety nie miałam na to czasu, ale wyszło i tak smacznie). Piec w folii w ok 200 C ok 40 minut, przy czym po 25 minutach przeciąć folię i dopiekać aż mięso się zarumieni. Można również udka piec bez folii, wtedy trzeba pozostawić trochę glazury i co 10 minut udka przewracać na żaroodpornym naczyniu, polewając glazurą, aż do zarumienienia (ok 40 minut). Podawać z jaśminowym ryżem (ma delikatny smak i przyjemny aromat) lub ziemniaczanym pure.
  • 2. Przygotowanie buraczków na słodko: buraki gotować w lekko osolonej wodzie w skórkach aż do ich miękkości (czas gotowania uzależniony jest od wielkości buraków - miękkość można sprawdzać widelcem). Ugotowane buraki obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Do buraczków dodać odrobinę kwasku cytrynowego i odrobinę soli, oraz ok 2-3 łyżki cukru (także w zależności od wielkości buraków i prywatnych upodobań). Wszystko wymieszać. Na patelni podgrzać 3 łyżki masła (kto lubi masełko może więcej lub dodać już do gotowych ciepłych buraczków) i włożyć starte buraki. Podgrzewać ok 5 minut. Podawać najlepiej na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Ryż Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować