Udko w marynacie musztardowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka naciąć, włożyć je do folii do pieczenia z wiórkami masła. Do środka nałożyć przygotowany sos: wymieszać musztardę (można mieszać różne rodzaje musztard, ja dałam 2 łyżki musztardy stołowej i 2 łyżki musztardy delikatesowej), miód, odrobina soli i pieprzu. Wysmarować dokładnie przygotowanym sosem udka (najlepiej odstawić na godzinę do lodówki żeby mięso przeszło zapachem i smakiem glazury - ja niestety nie miałam na to czasu, ale wyszło i tak smacznie). Piec w folii w ok 200 C ok 40 minut, przy czym po 25 minutach przeciąć folię i dopiekać aż mięso się zarumieni. Można również udka piec bez folii, wtedy trzeba pozostawić trochę glazury i co 10 minut udka przewracać na żaroodpornym naczyniu, polewając glazurą, aż do zarumienienia (ok 40 minut). Podawać z jaśminowym ryżem (ma delikatny smak i przyjemny aromat) lub ziemniaczanym pure.
2.Przygotowanie buraczków na słodko: buraki gotować w lekko osolonej wodzie w skórkach aż do ich miękkości (czas gotowania uzależniony jest od wielkości buraków - miękkość można sprawdzać widelcem). Ugotowane buraki obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Do buraczków dodać odrobinę kwasku cytrynowego i odrobinę soli, oraz ok 2-3 łyżki cukru (także w zależności od wielkości buraków i prywatnych upodobań). Wszystko wymieszać. Na patelni podgrzać 3 łyżki masła (kto lubi masełko może więcej lub dodać już do gotowych ciepłych buraczków) i włożyć starte buraki. Podgrzewać ok 5 minut. Podawać najlepiej na ciepło.
Komentarze