Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne, a jednocześnie tanie i proste do zrobienia mięso z kurczaka. Miodowo-musztardowa marynata sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste, a powstały w trakcie pieczenia sos smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • podudzia kurczaka – 4 szt.

    MARYNATA:
    miód lipowy – 1,5 łyżki
    musztarda francuska gruboziarnista – 2 łyżki
    musztarda bawarska – 1 łyżka
    olej rzepakowy – 2 łyżki
    biały ocet winny – 1 łyżka
    sól himalajska – 3/4 łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie 1. Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce, przełożyć do niej osuszone podudzia i wymieszać starannie pokrywając mięso marynatą. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
  • Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie 2. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 40 minut.
  • Podudzia w musztardowo - miodowej marynacie 3. W trakcie pieczenia mięso przewracać na drugą stronę oraz polewać pozostałą marynatą.
    Następnie zwiększyć temperaturę do 200°C, włączyć funkcję grill i piec 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Miód Musztarda Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować