Pierś kurczaka w marynacie sojowo-miodowej

4.46 (174 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś kurczaka marynowana w marynacie sojowo miodowej z aromatem czosnku i młotkowanego pieprzu, jest lekkostrawna, usmażona bez tłuszczu na patelni grillowej stanowi smaczny obiad lub kolację. Podawać z sałatką.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

    Marynata:
    10 łyżek sosu sojowego
    1 czubata łyżka płynnego miodu
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Sosy

Pierś kurczaka w marynacie sojowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.
  • Przygotowanie 2. Marynata:
    W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w możdzierzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mieso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknać włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
  • Przygotowanie 3. Osączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, lekko natłuszczoną, zmiejszyć ogień do minimum, smażyć około 5-7 minut z każdej strony.
    Podawać na ulubionej sałatce .
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.69 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

To może cię zainteresować