Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie

0 (0 ocen)

Proste i pyszne danie obiadowe z piekarnika. Połączenie musztardy z miodem może jest zaskakujące, ale daje znakomity efekt. Mięso w takiej marynacie smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • Składniki:
    6-8 pałek z kurczaka,
    2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska),
    1 łyżka miodu,
    1-2 ząbki czosnku (zgniecione przez praskę lub drobno posiekane),
    ½ łyżeczki curry,
    ½ łyżeczki chili,
    1 łyżeczka suszonego tymianku,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    sól, pieprz do smaku,
    oraz:
    3-4 ziemniaki,
    1 mała cebula,
    1 średnia marchewka,
    ok. ½ szklanki wody,
    przyprawa do ziemniaków,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki z kurczaka w musztardowo-miodowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i trochę nacinamy.
    Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy i nacieramy mięso, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, cebulę w piórka. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną przyprawy do ziemniaków na górę układamy mięso, i podlewamy wodą ( możemy wcześniej wodę wlać do miski gdzie była marynata), przykrywamy.
    Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 190 stopni C. Około 10 min przed końcem odkrywamy naczynie, aby mięso nam się przyrumieniło. Możemy również podlać mięso .Smacznego!

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do ilości mięsa i warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować