Udziec indyczy z szynkowara / praski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Mieso nalezy umyc i odzielic od skory i kosci , oraz pozbyc sie zbednych blonek , zylek lub ewentualnego tluszczu .
2.* Mieso kroimy w kostke o wielkosci 2 cm na 2 cm .
* Mieso umieszczamy w misce posypujemy rownomiernie zelatyna , peklosola , przyprawami , majerankiem i dodajemy czosnek . Wszystk dokladnie mieszamy .
3.* Nastepnie mieso ukladamy ciasno w szynkowarze (prasce ) , dociskamy tak aby sie pozbyc zbednego powietrza . Dociskamy blaszka i odstawiamy do lodowki na 48 godzin.
* Po uplawie tego czasu , szynkowar ustawiamy w garnku ( na dnie nalezy ulozyc sciereczke ) , nalewamy wode do 3/4 wysokosci szynkowara , garnek przykrywamy pokrywka , doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 65 minut , kontrolujac za pomoca termometra z zestawu , aby mieso mialo 80-90 st.
4.* Nastepnie wyjmujemy , odstawiamy do calkowitego ostygniecia a nastepnie wstawiamy na okolo 20 godzin do lodowki.
* Aby latwo wyjac nasze mieso , nalezy szybkowar polac goraca woda i potrzasnac .
Komentarze