Udziec indyczy w sosie miodowo-musztardowo-paprykowym

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie proste do wykonania, nie wymagające dużego nakładu pracy, rewelacyjne na co dzień i od święta

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    80 dag udźca indyczego bez kości – u mnie 2 sztuki
    MARYNATA:
    2 ząbki czosnku
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżeczki miodu
    2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżka octu winnego
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    SOS:
    sos zlany z pieczenia
    1 szklanka wody
    pieprz
    sos sojowy jasny
    1 łyżka śmietany kremówki
    mąka do zagęszczenia
    ewentualnie sól
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Udziec

Udziec indyczy w sosie miodowo-musztardowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze obtoczone.
    Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • 2. Po tym czasie przełożyć je do rękawa, zlać do niego cały sos, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut.
  • 3. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody.
    Do sosu włożyć mięso i je podgrzać.
  • 4. Pomysł na danie zaczerpnięty z bloga co mi w duszy gra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Musztarda Papryka Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować