Udziec indyczy w sosie miodowo-musztardowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze obtoczone.
Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
2.Po tym czasie przełożyć je do rękawa, zlać do niego cały sos, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut.
3.Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody.
Do sosu włożyć mięso i je podgrzać.
4.Pomysł na danie zaczerpnięty z bloga co mi w duszy gra
Komentarze