Udziec indyczy faszerowany z szynkowara

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

szynkowar to bardzo pożyteczne naczynie kuchenne :P

  • 30 min

Składniki:


  • udziec indyczy bez kości ok 700 g
    mięso mielone 250 g
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki kolendry utłuczonej z pieprzem
    pół łyżeczki natki pietruszki suszonej
    3-4 śliwki suszone
    1 łyżka bułki tartej
    posypka do drobiu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udziec indyczy faszerowany z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Udziec oczyścić, długim ostrym nożem wyciąć otwór tak by powstała kieszonka.
    Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać bułkę tartą, drobno pokrojone śliwki i wymieszać.
    Nadziać mięsem mielonym kieszonkę z udźca, otoczyć w posypce do drobiu i włożyć do torebki.
    Umieścić mięso w szynkowarze, docisnąć sprężyną i wstawić do lodówki na ok 12 godzin.
    Przygotować garnek z gorącą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała się do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowała się a od dna odrywały sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostrożnie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki do schodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować