szynkowar to bardzo pożyteczne naczynie kuchenne :P
30 min
Składniki:
udziec indyczy bez kości ok 700 g
mięso mielone 250 g
1 jajko
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki kolendry utłuczonej z pieprzem
pół łyżeczki natki pietruszki suszonej
3-4 śliwki suszone
1 łyżka bułki tartej
posypka do drobiu
Udziec indyczy faszerowany z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Udziec oczyścić, długim ostrym nożem wyciąć otwór tak by powstała kieszonka.
Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać bułkę tartą, drobno pokrojone śliwki i wymieszać.
Nadziać mięsem mielonym kieszonkę z udźca, otoczyć w posypce do drobiu i włożyć do torebki.
Umieścić mięso w szynkowarze, docisnąć sprężyną i wstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Przygotować garnek z gorącą wodą, wstawić szynkowar tak by woda nie wlała się do środka i doprowadzić do ok 90 st .. tak by woda nie zagotowała się a od dna odrywały sie pojedyncze bąbelki powietrza. Parzyć ok półtorej godziny. Po upływie tego czasu wyjąć szynkowar ostrożnie i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki do schodzenia.
Komentarze