Udka z sosem z granatu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Granat idealnie pasuje do mięs. Ma smak słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty. W połączeniu ze złocistymi udkami smakuje super. Polecam na świąteczny lub sylwestrowy stół.
Sos idealnie sprawdzi się też na zimno, jako dodatek do domowych wędlin.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje:
    • 2 udka z kurczaka,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Olej
    • 1 czerwona cebula,
    • 1 granat średniej wielkości,
    • 1/3 szklanki czerwonego, półsłodkiego wina,
    • 1 łyżka cukru trzcinowego,
    • Papryka ostra do smaku,
    • Koło 4 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Udka z sosem z granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka przed pieczeniam 1. UDKA:
    Udka myjemy, osuszamy, po czym nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnia. Udka pieczemy do miękkości około 50 minut w 180°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości.
    Między czasie przygotowujemy sos z granatu
  • przygotowanie sosou 2. SOS:
    Wyjmujemy ziarenka granatu. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dodajemy do niej łyżkę cukru. Gdy ten zacznie się karmelizować do całości dodajemy ziarenka granatu. Całość podgrzewamy dodając stopniowo wino. Pod koniec do sosu dodajemy ocet balsamiczny oraz przyprawy do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia.
    Upieczone udka podajemy z tak przygotowanym sosem. Jako dodatek do całości polecam ryż.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować