Filet w sosie z granatu

4.51 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • filety z kurczaka
    3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    łyżka ziaren słonecznika
    kopiasta łyżka mąki pszennej
    jajko
    sól morska
    olej

    Sos:
    owoc granatu
    120 ml wina czerwonego
    1/2 cebuli
    1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 łyżki miodu
    30 ml wody
    3/4 -1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Filet w sosie z granatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję, osuszam. Filety dzielę na porcję, każdą delikatnie rozbijam i oprószam przyprawami. Panieruję je, zamaczając najpierw w roztrzepanym jajku, potem w mieszance orzechów, słonecznika i mąki. Piersi smaże na złoty kolor.
  • 2. Robię sos: do wina dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, cukier i miód. Podgrzewam, aż płyn zredukuję się o połowę. Wyjmuję ziarna z granatu. Z połowy ziaren wyciskam sok - używam do tego drewnianej pałki i dodaję go do sosu. Zagęszczam mąką z wodą.
  • 3. Całość zagotowuję, dodaję resztę ziaren granatu i doprawiam do smaku. Filet układam na talerzu i polewam sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Kurczak Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować