Udka z sosem tatarskim

4.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszne, soczyste kotlety z udek kurczaka, przykryte sosem tatarskim. Idealne na różne uroczystości.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 8 udek bez kości
    • Sól
    • Pieprz
    • Bułka tarta do panierki
    • 3 jajka
    • Olej do smażenia
    Składniki na sos:
    • 250 g ogórków konserwowych
    • 200 g pieczarek konserwowych
    • 300 g majonezu
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 30 g musztardy
    • Pieprz
    • Sól
    • 10 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Udka z sosem tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. 1. Mięso delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
    2. Następnie panieruję w roztrzepanych widelcem jajkach, bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • kotlety 2. 3. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, przekładam do naczynia blendującego, blenduję. Ogórki z grzybami łączę z majonezem, musztardę, jogurtem, doprawiam pieprzem oraz solą.
    4. Sos tatarski układam na każdym kotlecie a wierzch posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
    5. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
  • danie 3. 6. Kotlety gotowe.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować