Udka z kurczaka w pomarańczach

4.48 (183 ocen)

  • 45 min

Aromatyczny, soczysty i chrupiący kurczak w pomarańczach to fajna alternatywa dla wszystkich zwolenników kurczaka

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    3 pomarańcze
    50 ml sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Udka delikatnie solimy i pieprzymy. Przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy. Do marynaty dodajemy sok i skórkę z jednej pomarańczy oraz przyprawę 5 smaków, wszystko jesz ze raz mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy udka z kurczak i marynujemy je przynajmniej przez godzinę. Pozostałe 2 pomarańcze kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym kładziemy plasterki pomarańczy na nie układamy udka, zalewamy wszystko marynatą i na wierzchu układamy jeszcze 2-3 plasterki pomarańczy. Udka pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Udka serwujemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować