4 udka kacze
sól,pieprz
marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy mniej słodkie
dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia
Udka kacze w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie mieszamy składniki marynaty, gotową nacieramy udka, odkładamy do lodówki na kolejne min dwie godz, co jakiś czas przewracamy i podlewamy marynatą.
Udka pieczemy pod przykryciem, w 170 st ok 1,5 godz aż do miekkości mięsa. Co jakiś czas udka podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po tym czasie odkrywamy aby zrumienić skórkę.
Komentarze