UDKA KACZE W POMARAŃCZACH

4.97 (170 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny pomysł na rodzinny obiad

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka kacze
    sól,pieprz
    marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy mniej słodkie
    dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia
Wystaw ocenę:

4.97 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kacze w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie mieszamy składniki marynaty, gotową nacieramy udka, odkładamy do lodówki na kolejne min dwie godz, co jakiś czas przewracamy i podlewamy marynatą.
    Udka pieczemy pod przykryciem, w 170 st ok 1,5 godz aż do miekkości mięsa. Co jakiś czas udka podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po tym czasie odkrywamy aby zrumienić skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować