Podudzia z kurczaka w pomarańczach

  • wyświetlono: 1714 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ostatnio skosztowałam tak przygotowane mięso u mojej koleżanki i bardzo mi posmakowało.

Składniki

- 4-5 podudzi z kurczaka;
- około 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
- 1 pomarańcza;
- 1 łyżka tymianku;
- sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

  • 1. Podudzia dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wlać olej, wsypać tymianek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przygotowane podudzia dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Pomarańcz dokładnie umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie. Włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Po wyjęciu, przełożyć np. do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 180°C. W celu przyrumienienia podudzi zwiększyć temperaturę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzutymianekpomarańczapodudzia kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0mvua3t

Dodane przez: kuchcik89

Soczyste podudzia z kurczaka

Podudzia w aromatycznej marynacie...

urczak

Dodane przez: ladygoga

Pieczone podudzia z kurczaka

Chrupiąca skórka i soczyste mięso...

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym

Dodane przez: Violetka76

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo...

Bardzo prosta a zarazem pyszna...

Podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami

Dodane przez: Andzia Pichci

Podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami

Pyszne i efektowne pałeczki z kurczaka...

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem w sosie - jednogarnkowe

Dodane przez: juchab

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem w sosie...

Smaczne i aromatyczne mięsko z...

Podudzia z kurczaka w cieście francuskim

Dodane przez: bronislawa70

Podudzia z kurczaka w cieście francuskim

Propozycja na odświętny obiad i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE