Udka pieczone na kapuście

4.17 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne danie, udka pieczone na kapuście, sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację lub spotkanie rodzinne.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    Sól pieprz do smaku
    Czosnek granulowany
    Przyprawa do kurczaka
    Olej
    Słodka papryka

    Kapusta
    1 kg kapusty
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżka przyprawy do kapusty
    1 łyżeczka kminku
    2 liście laurowe
    Po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka płynnego miodu

    Kilka suszonych śliwek
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Udka pieczone na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj olejem i posyp przyprawami.
    Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Kapustę kiszoną odciśnij w razie potrzeby pokrój i przełóż do miski dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
    Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej 1 szklanką wody lub bulionu.
    Na kapuście ułóż udka i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 st.
    Piec około godziny, na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę z naczynia żeby udka ładnie się przyrumieniły.
    Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować