Proste, a zarazem wyśmienite danie, które praktycznie robi się samo, a takie dania chyba każdy lubi :)
Pyszne chrupiące udka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej to rewelacyjny pomysł na obiad.
2 godz. 20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
3 udka ( u mnie 1 kg),
800 g kapusty kiszonej,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
sól, curry, papryka ostra,
łyżka koncentratu pomidorowego,
100-150 ml wody,
Udka pieczone na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka lekko ponacinać, zamarynować w oliwie i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut.
Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna, to przepłukać, następnie dokładnie odcisnąć i pokroić.
Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą, wyłożyć kapustę. Na kapuście ułożyć udka.
Koncentrat dokładnie rozpuścić w wodzie, następnie zmieszać z pozostałą po wyciągnięciu udek marynatą i polać po kapuście oraz udkach. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 80 minut, a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia skórki kurczaka. Smacznego!
Komentarze