Udka pieczone na kapuście kiszonej

4.66 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Proste, a zarazem wyśmienite danie, które praktycznie robi się samo, a takie dania chyba każdy lubi :)
Pyszne chrupiące udka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej to rewelacyjny pomysł na obiad.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 udka ( u mnie 1 kg),
    800 g kapusty kiszonej,
    2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    sól, curry, papryka ostra,
    łyżka koncentratu pomidorowego,
    100-150 ml wody,
Wystaw ocenę:

4.66 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Udka pieczone na kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka lekko ponacinać, zamarynować w oliwie i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut.
    Kapustę jeżeli jest zbyt kwaśna, to przepłukać, następnie dokładnie odcisnąć i pokroić.
    Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić oliwą, wyłożyć kapustę. Na kapuście ułożyć udka.
    Koncentrat dokładnie rozpuścić w wodzie, następnie zmieszać z pozostałą po wyciągnięciu udek marynatą i polać po kapuście oraz udkach. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 80 minut, a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego przez nas stopnia wypieczenia skórki kurczaka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować