Udka kurczaka z bananami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka kurczaka natrzeć pieprzem i solą, następnie przesmażyć na złoto na oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na której wcześniej smażyliśmy kurczaka. Gdy cebula się zeszkli dodać surowy ryż, a potem curry, Smażyć chwilę, cały czas mieszając. Banany obrać i pokroić w grubsze plasterki. Dołożyć do ryżu i wymieszać. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Chwilę przesmażyć.
2.Następnie ryż z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z udkami i zalać wywarem drobiowym. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczaka bardziej zrumienić.
Komentarze