Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe)

4.86 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Propozycja upieczenia udek (na zdjęciu akurat pałki, ale to już dowolność co kto wybierze-podudzia, pałki czy całe ćwiartki) razem z ryżem wymieszanym z warzywami to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
    2 szkl. ryżu
    5 szkl. bulionu drobiowego/rosołu
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 duża cebula
    1 łyżka masła
    przyprawa do kurczaka (naturalna mieszanka składników)
Wystaw ocenę:

4.86 (158 ocen)

Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyte udka wkładamy do miski/garnka z osoloną wodą i chowamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
    Marchewki i pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym maśle. Do miski wsypujemy ryż, dodajemy warzywa i całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, zalewamy bulionem, układamy udka (ściśle obok siebie, nie sugeruj się zdjęciem) i posypujemy je przyprawą do kurczaka. Naczynie przykrywamy (jeśli nie ma pokrywy to folią aluminiową) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰ piekarnika na około 2 godziny. Kilka minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby zrumienić mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ryż Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować