Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.
Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Komentarze