Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis znalazłam na stronie mojewypieki, com

  • 45 min

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach 20x30:

    200 g masła,
    szczypta soli,
    160 g cukru,
    4 duże jajka,
    200 g mąki,
    40 g mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    600 g truskawek

    na kruszonkę:
    150 g mąki,
    50 g cukru pudru,
    100 g masła (u mnie trochę więcej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruszonkę: posiekać wszystkie składniki, a następnie rozetrzeć palcami na okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; jeśli będzie za mokra, więcej mąki. Odłożyć do lodówki.

    Połączyć przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać jajka (po jednym, po czym dokładnie miksować i dodawać kolejne). Wsypać mąkę z proszkiem i szybko połączyć całość szpatułką. Przełożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę, wyrównać, ułożyć przekrojone na pół truskawki i posypać kruszonką. Piec w 175 stopniach około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować