Turkish delight - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Umieść cukier drobno-mielony w rondlu z 500ml wody. Podgrzewaj na średnim ogniu - doprowadź do rozpuszczenia się cukru mieszając płyn.
2. Po rozpuszczeniu cukru zmniejsz ogień na mały i gotuj przez około 25 minut. Trzeba doprowadzić do substancję do temperatury 125 C.
3. W międzyczasie połącz ze sobą żelatynę, mąkę kukurydzianą i cream of tartar.
4. Odmierz kolejne 500ml wody i wmieszaj ją stopniowo do suchych składników wymienionych powyżej. Ubijaj całość aż powstanie delikatna pasta. Zwróć uwagę, żeby nie było żadnych grudek.
5. Rondel z pastą żelatynową podgrzewaj na małym gazie. Gotuj przez około 5 minut. Cały czas mieszaj - masa powinna mocno zgęstnieć. Odstaw z ognia.
6. Do syropu cukrowego dodaj 2 łyżki soku z cytryny (kiedy będzie miał temperaturę 125C).
7. Zachowując ostrożność powoli wlewaj syrop cukrowy do masy żelatynowej. Cały czas mieszaj miksturę trzepaczką.
8. Odstaw rondel na bardzo mały ogień. Gotuj przez około godzinę, aż mikstura osiągnie 110C. Mieszaj co jakiś czas. Szczególnie dużo trzeba mieszać pod koniec gotowania, bo masa będzie gęsta i może się łatwo przypalić.
9. Natłuść dwie blachy do pieczenia olejem słonecznikowym.
10. Kiedy masa będzie mieć 110C podziel ją na dwie części. Do jednej wmieszaj wodę różaną i czerwony barwnik. Do drugiej 1 łyżeczkę soku z cytryny i żółtego barwnika.
11. Przelej masy do blach.
12. Wstaw blachy do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej na noc.
Na drugi dzień
13. Na stolnicę wysyp cukier puder. Przetnij masy na małe sześciany. Najlepiej jest do tego użyć lekko naoliwionego noża. Obtocz każdą kostkę w cukrze pudrze.
Komentarze