Chaczappuri

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • -300 g wędzonego twarogu
    -ok. 1 kg mąki pszennej
    -2 jajka
    -1 łyżka wódki
    -1 łyżka oleju
    -300 g masła
    -sól

Chaczappuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pokruszonego sera dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min.1 h. Mieszamy 1 jajko , olejem, wódką i szklanką zimnej wody. Dodajemy do mieszanki stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (powinno lekko lepić się do rąk). Gotowe rozwałkowujemy. Połowę placka smarujemy sklarowanym masłem i przykrywamy drugą połową. Rozwałkowujemy i powtarzamy proces dwa razy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 h. Następnie rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty 10x10 cm. Na środku nakładamy ser, zaklejamy zbierając i zaciskając rogi. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy