Chaczappuri

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 1 porcje
  • 60min

Składniki

-300 g wędzonego twarogu
-ok. 1 kg mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżka wódki
-1 łyżka oleju
-300 g masła
-sól

Sposób przygotowania przepisu:

Chaczappuri

  • 1. Do pokruszonego sera dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min.1 h. Mieszamy 1 jajko , olejem, wódką i szklanką zimnej wody. Dodajemy do mieszanki stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto (powinno lekko lepić się do rąk). Gotowe rozwałkowujemy. Połowę placka smarujemy sklarowanym masłem i przykrywamy drugą połową. Rozwałkowujemy i powtarzamy proces dwa razy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 h. Następnie rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty 10x10 cm. Na środku nakładamy ser, zaklejamy zbierając i zaciskając rogi. Pieczemy 20 min w temp. 200°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Chaczappuri

Komentarze

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE