Domowa chałwa

4.5 (162 ocen)

  • Dla 4 osób

Chałwa - przysmak rodem z Turcji, bardzo słodkie i zarazem smaczne małe co nie co

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200g sezamu
    mały cukier waniliowy
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa chałwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Musimy co chwilę mieszać, aby nie przypalić, jeśli tak sięstanie chałwa będzie gorzka.
  • 2. Uprażony sezam przesypujemy do blendera/młynka do kawy, dosypujemy cukier waniliowy i miksujemy na pył, który będzie miał kleistą konsystencję.
  • 3. Następnie wlewamy miód i ponownie miksujemy.
  • 4. Przekładamy do foremki ugniatając i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 5. * Do chałwy możecie dodać ulubione bakalie, orzechy, rodzynki itp. Mnie smakuję waniliowa bez dodatków.
    ** Chałwa jest gęsta, robiłam ponownie z większą ilością miodu jednak ta pierwsza wersja bardziej nam odpowiada. Następną zrobię z sosem karmelowy - jestem ciekawa efektu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować