Kiedy poprosiłam znajomego Turka o zdradzenie przepisu na turecki deser, stwierdził tylko, że wszystkie są zbyt trudne i czasochłonne by się za nie zabierać. Postanowiłam jednak podjąć wyzwanie!
Składniki:
300 g sezamu,
8 łyżek miodu o mało intensywnym smaku np. lipowego, akacjowego,
30-40 g solonych pistacji
Turecka chałwa w pistacjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sezam wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy aż zacznie lekko pachnieć.
2.Do ciepłego sezamu dodajemy miód, mieszamy.
3.Powstałą masę przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa - ok. 7-8 razy, za każdym razem starając się odcisnąć powstający olej sezamowy.
4.Gotową chałwę formujemy w walec, lekko spłaszczamy i obtaczamy w posiekanych pistacjach.
Komentarze