Turecka chałwa w pistacjach

4.51 (150 ocen)

Kiedy poprosiłam znajomego Turka o zdradzenie przepisu na turecki deser, stwierdził tylko, że wszystkie są zbyt trudne i czasochłonne by się za nie zabierać. Postanowiłam jednak podjąć wyzwanie!

Składniki:

  • 300 g sezamu,
    8 łyżek miodu o mało intensywnym smaku np. lipowego, akacjowego,
    30-40 g solonych pistacji
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Turecka chałwa w pistacjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chałwa2 1. Sezam wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy aż zacznie lekko pachnieć.
  • chałwa3 2. Do ciepłego sezamu dodajemy miód, mieszamy.
  • 3. Powstałą masę przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mielenia mięsa - ok. 7-8 razy, za każdym razem starając się odcisnąć powstający olej sezamowy.
  • 4. Gotową chałwę formujemy w walec, lekko spłaszczamy i obtaczamy w posiekanych pistacjach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Pistacje Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować