Tuńczyk w sezamie

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Tuńczyk w sezamie

  • 12 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • (2 porcje)
    domowy sos kabayaki:
    150 ml mirin-u
    150ml sosu sojowego
    150 g cukru lub miodu
    1 pomarańcza
    1 laska cynamonu
    5 goździków
    marynata:
    domowy sos kabayaki
    sok z limonki i cytryny
    1/2 pęczka kolendry
    1 laska trawy cytrynowej
    2-3 liście kafiru
    tuńczyk:
    2 porcje świeżego tuńczyka (po ok. 100 g)
    po 4 łyżki czarnego i jasnego sezamu
    do podania:
    marynowany imbir
    marynowana rzodkiew
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Tuńczyk w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. domowy sos kabayaki:
    Ocieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Mirin podgrzewamy w garnku,a kiedy alkohol lekko odparuje dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, cynamon i goździki. Kiedy alkohol zredukuje się o połowę dodajemy sos sojowy i gotujemy przez chwilę. Sos przecedzamy przez sitoi wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy cukier i miód i podgrzewamy do momentu aż się rozpuści. Studzimy.
    marynata:
    Łączymy domowy sos kabayaki, sok z limonki i cytryny, trawę cytrynową, liście kafiru oraz posiekaną kolendrę. Do marynaty wkładamy tuńczyka i marynujemy przez 12 godzin.
    tuńczyk:
    Zamarynowanego tuńczyka obtaczamy w mieszance czarnego i jasnego sezamu. Obsmażamy z każdej strony przez chwilę (dłuższe smażenie może spowodować przesuszenie) , a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 5 minut w 180 stopniach.

    Podajemy z marynowanym imbirem i rzodkiwą ewentualnie rzepą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować