Mintaj w sezamie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ryba i sezam to znakomite połączenie. Tak przygotowana doskonale smakuje ze słodko-kwaśnym sosem chilli.

  • 20 min

Składniki:

  • -4 duże, mrożone filety z mintaja
    -3/4 szklanki sezamu
    -3/4 szklanki mąki
    -2 jaja
    -1 saszetka dobrej jakości przyprawy do ryb
    -1 limonka
    -olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Mintaj w sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrażamy powoli przez noc w lodówce. Rozmrożone myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na połowy, nacieramy przyprawą do ryb i skrapiamy wyciśniętym sokiem z limonki. Wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 2. Mąkę mieszamy z sezamem na talerzyku. Jajka bełtamy w misce. Rybę moczymy w jajku następnie panierujemy w mące i sezamie. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

Porady

W takiej panierce możemy też przygotować inną ulubioną rybę np dorsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby Sezam

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Post Mrożenie Zamrożone Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować