Tulipanowy torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję, więc tylko w weekendy piekę rodzinie coś słodkiego.

Składniki:

  • Ciasto: 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 4 jajka
    ● 2,5 szkl. mąki + 3 łyżki
    ● po 1 szkl. oleju i wody
    ● po 3 łyżki cukru, kakao i kisielu wiśniowego lub truskawkowego
    Masa I: 1/2 l mleka
    ● 2 łyżki cukru
    ● kostka masła
    ● 2 budynie waniliowe
    Masa II: 2 kg jabłek
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe
    ● cukier
    Masa III: po 3 łyżeczki żelatyny i glukozy
    ● ok. 80 dag cukru pudru
    Oraz: dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tulipanowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy 2,5 szkl. mąki z proszkiem na przemian z olejem i wodą. Dzielimy na 3 części. Do 1. dodajemy resztę mąki, do 2. – kakao, do 3. – kisiel. Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy pergaminem. Łyżką wlewamy na przemian ciasto (kakaowe, białe i wiśniowe lub truskawkowe). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 °C. Formę odwracamy, ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • 2. Masa I: budynie mieszamy z 1/2 szkl. mleka, wlewamy do reszty mleka zagotowanego z cukrem. Mieszając gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem.
  • 3. Masa II: jabłka obieramy, ścieramy, mieszamy z galaretkami, ew. dosładzamy.
  • 4. Ciasto przekrawamy na 3 placki. Jeden smarujemy 1/2 masy I, a następnie 1/2 masy II. Przykrywamy 2. plackiem, smarujemy resztą mas I i II. Przykrywamy 3. plackiem. Smarujemy dżemem.
  • 5. Masa III: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, lekko studzimy. Mieszamy z glukozą. Stopniowo dodajemy cukier. Zagniatamy, aż masa będzie miała konsystencję modeliny. Przykrywamy wierzch i boki. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować