Studiuję, więc tylko w weekendy piekę rodzinie coś słodkiego.
Składniki:
Ciasto: 2 łyżeczki proszku do pieczenia
● 4 jajka
● 2,5 szkl. mąki + 3 łyżki
● po 1 szkl. oleju i wody
● po 3 łyżki cukru, kakao i kisielu wiśniowego lub truskawkowego
Masa I: 1/2 l mleka
● 2 łyżki cukru
● kostka masła
● 2 budynie waniliowe
Masa II: 2 kg jabłek
● 2 galaretki brzoskwiniowe
● cukier
Masa III: po 3 łyżeczki żelatyny i glukozy
● ok. 80 dag cukru pudru
Oraz: dżem
Tulipanowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy 2,5 szkl. mąki z proszkiem na przemian z olejem i wodą. Dzielimy na 3 części. Do 1. dodajemy resztę mąki, do 2. – kakao, do 3. – kisiel. Tortownicę (śr. 24 cm) wykładamy pergaminem. Łyżką wlewamy na przemian ciasto (kakaowe, białe i wiśniowe lub truskawkowe). Pieczemy ok. 40 minut w temp. 200 °C. Formę odwracamy, ciasto wyjmujemy i studzimy.
2.Masa I: budynie mieszamy z 1/2 szkl. mleka, wlewamy do reszty mleka zagotowanego z cukrem. Mieszając gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem.
3.Masa II: jabłka obieramy, ścieramy, mieszamy z galaretkami, ew. dosładzamy.
4.Ciasto przekrawamy na 3 placki. Jeden smarujemy 1/2 masy I, a następnie 1/2 masy II. Przykrywamy 2. plackiem, smarujemy resztą mas I i II. Przykrywamy 3. plackiem. Smarujemy dżemem.
5.Masa III: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody, lekko studzimy. Mieszamy z glukozą. Stopniowo dodajemy cukier. Zagniatamy, aż masa będzie miała konsystencję modeliny. Przykrywamy wierzch i boki. Dekorujemy.
Komentarze