Trzywarstwowy deser truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Deser truskawkowy nadaje się na każdą okazję - począwszy od walentynek, poprzez dzień matki, kończąc na pochmurnym dniu, czy mroźnym wieczorze - zawsze poprawia humor.

  • 6 godz.

Składniki:

  • I warstwa:
    250 ml mleka
    4 żółtka
    250 ml kremówki
    5 łyżek cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżeczki żelatyny
    pół szklanki ciepłej wody

    II warstwa:
    2 szt galaretki truskawkowej

    III warstwa:
    1/2 kg truskawek mrożonych
    3 łyżeczki żelatyny

    Dekoracja
    250 ml kremówki
    1 1/2 łyżki cukru pudru
    1 szt śmietan fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Trzywarstwowy deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. W kremówce rozmieszać żółtka i wylać na gotujące się mleko. Zdjąć naczynie z ognia i dodać rozpuszczoną w pół szklance ciepłej wody żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę lekko przestudzić i rozlać do szklanek. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Galaretki truskawkowe ugotować według przepisu. Część galaretki wylać na płaskie naczynie . Po zastygnięciu wykroić foremką do pierniczków dekorację w kształcie serduszek. Resztę odłożyć do ostudzenia i tężejącą galaretkę wylać na śmietankowy krem.
  • 3. Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do garnka, masę truskawkową zagotować, dodać żelatynę i wymieszać. Zimną i tężejącą masę wylać na galaretkę.
  • 4. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Udekorować deser bitą śmietaną za pomocą szprycy i serduszek z galaretki.

Porady

Jeśli chcesz przyśpieszyć czas zastygania poszczególnych warstw pucharki wstawiaj do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować