Deser truskawkowy a'la tiramisu

4.45 (207 ocen)

  • 25 min

Propozycja nie tylko na wyjątkowe okazje

  • 25 min

Składniki:


  • 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )
    200 g serka mascarpone
    150 ml śmietanki 30%
    150 g podłużnych biszkoptów
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru
    ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu

    Do dekoracji:

    bita śmietana
    rozpuszczona czekolada
    perełki i posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.45 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser truskawkowy a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.
    Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
    Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.
  • 2. Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.

    Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.
  • 3. Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami.
    Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować