Pyszny, owocowy sernik na zimno, który zrobicie w 30 minut. Najtrudniejsze w jego przygotowaniu to dokładne rozpuszczenie galaretek
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm:
spód:
biszkopty lub herbatniki
masa serowa:
1 kg sera sernikowego wiaderku, użyłam z Piątnicy
4 galaretki truskawkowe
500 g truskawek
przybranie:
500 g truskawek
2 kiwi
listki mięty
2 przeźroczyste galaretki
Truskawkowy sernik na zimno z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gorącej wody dokładnie mieszamy.
Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus łączymy z galaretkami.
Ser przekładamy do misy robota kuchennego wlewamy mus połączony z galaretkami i miksujemy końcówką do ubijania piany, aż składniki się połączą tworząc puszystą masę.
W czasie, gdy masa serowa się ubija wykładamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by masa trochę stężała.
Na wierzchu układamy truskawki i miętę zalewamy przeźroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by ciasto zastygło.
Komentarze