Truskawkowy sernik na zimno z kiwi

4.5 (175 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, owocowy sernik na zimno, który zrobicie w 30 minut. Najtrudniejsze w jego przygotowaniu to dokładne rozpuszczenie galaretek

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm:
    spód:
    biszkopty lub herbatniki
    masa serowa:
    1 kg sera sernikowego wiaderku, użyłam z Piątnicy
    4 galaretki truskawkowe
    500 g truskawek
    przybranie:
    500 g truskawek
    2 kiwi
    listki mięty
    2 przeźroczyste galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gorącej wody dokładnie mieszamy.

    Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus łączymy z galaretkami.
    Ser przekładamy do misy robota kuchennego wlewamy mus połączony z galaretkami i miksujemy końcówką do ubijania piany, aż składniki się połączą tworząc puszystą masę.

    W czasie, gdy masa serowa się ubija wykładamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by masa trochę stężała.

    Na wierzchu układamy truskawki i miętę zalewamy przeźroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by ciasto zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

Wypróbuj też ten pyszny sernik na zimno z truskawkami
 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować