Truskawkowy deser lodowy straciatella

5 (149 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Truskawki, straciatella i semifreddo w jednym.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - śmietana kremówka 30 - 36%: 125 gramów
    - mascarpone: 125 gramów
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
    - czekolada mleczna kostki: 4 sztuki
    - truskawki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawkowy deser lodowy straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i miksujemy z około 1 łyżką cukru (w zależności od ich słodkości). Czekoladę drobno siekamy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z cukrem i łączymy z ubitą kremówką. Do serowej masy dodajemy połowę zmiksowanych truskawek i posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy do naczynia (wybieramy taki, które można wstawić do zamrażalnika). Na wierch wylewamy w porcjach resztę zmiksowanych truskawek i patyczkiem robimy wzorki. Przykrywamy folią lub pokrywką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy na kilkanaście minut tak, aby deser odtajał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować