Truskawkowa kruszonka

  • wyświetlono: 464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruszonka odpowiednia dla osób uczulonych na mleko, ale nie tylko dla nich.

  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- truskawki: 250 gramów
- cukier: 3 łyżki
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki

- mąka pszenna razowa: 60 gramów
- mąka pszenna typ 500: 40 gramów
- płatki owsiane: 50 gramów
- cukier: 50 gramów
- olej: 4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa kruszonka

  • 1. Umyte i odszypułkowane truskawki wkładamy do naczynia do zapiekania. Część truskawek rozgniatamy (użyłam tłuczka do ziemniaków), część zostawiamy w całości. Dosładzamy do smaku i dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
  • 2. Przygotowujemy kruszonkę: mąki, płatki owsiane i cukier wymieszać. Dodać olej i wymieszać ponownie. Kruszonkę (dość lepką, zupełnie inną niż taką z użyciem masła) wysypać na truskawki. Ja na wierzch dodałam jeszcze garść jagód. Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latokonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z brzoskwiniami

Dodane przez: Maggie79

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Jak mam ochotę na coś słodkiego...

Truskawkowy piegus

Dodane przez: dagita

Truskawkowy piegus

Moja smaczna truskawkowa inwencja...

Sorbet truskawkowy

Dodane przez: Ola1984

Sorbet truskawkowy

Pyszny, orzeźwiający i bajecznie...

truskawkowe

Dodane przez: Judytka

Truskawkowe

To ciasto jest bardzo smaczne,...

Lody Truskawkowe

Dodane przez: anamarisworld

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe na bazie śmietanki,...

Szarlotka łatwa, pyszna, tania i szybka.

Dodane przez: gengen13

Szarlotka z kruszonką najłatwiejsza

Dziś zrobiłam tę szarlotkę, pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE