Jak zrobić lody truskawkowe - sorbet

Sorbet to najprostsze do zrobienia lody truskawkowe w naszym zestawieniu. Wystarczy pozbyć się z owoców szypułek, pokroić na kawałki i zmiksować. Dodać do smaku cukier lub na przykład miód, przelać do foremek do lodów, zamrozić i gotowe.

Smak takich lodów możemy wzbogacić też miksując truskawki z bananem, upieczonym rabarbarem lub innymi owocami jagodowymi – jagodami, malinami czy jeżynami. A jak zrobić lody truskawkowe sorbetowe, które zaskoczą nas smakiem? Do musu z owoców dodaj suszone kwiaty lawendy, skórkę z limonki lub posiekaną drobno bazylię czy listki tymianku.

Więcej wskazówek jak zrobić lody truskawkowe na bazie owoców znajdziesz w naszym artykule "lody domowe: przepis na sorbet"

 

Jak zrobić lody truskawkowe – mleczne

Kremowe, mleczne lody truskawkowe to ulubione lody Polaków, tak jak lody czekoladowe i lody waniliowe. Jak zrobić lody truskawkowe, które będą puszyste, gładkie, bez kryształków lodu? Wszystko zależy od mleczno-jajecznej bazy. Tu nie warto szczędzić składników. 250 ml śmietanki i 250 ml tłustego mleka należy podgrzać, a następnie zalać masę jajeczną powstałą z ubicia 5 żółtek i ½ szklanki cukru. Masę gotować, aż zgęstnieje, dodać zmiksowane truskawki, schłodzić i wlać do maszynki do lodów.

Jeśli nie macie pod ręką truskawek, a jednak marzą Wam się lody truskawkowe, wykorzystajcie dżem truskawkowy! Ten przepis na domowe lody truskawkowe to małe oszustwo, ale jakże pyszne!

 

Jak zrobić lody truskawkowe wypasione

Niebanalne truskawkowe lody o głębokim smaku uzyskamy, jeśli wykorzystamy pieczone truskawki i bezy. Wykorzystajmy powyższy przepis, jednak zamiast miksować truskawki, upieczmy je w piekarniku aż zmiękną i puszczą sok. Nie musimy ich miksować, można delikatnie rozgnieść je widelcem i dodać razem z sosem do masy śmietankowej. Kiedy przelejemy masę do maszynki i będzie już ona prawie gotowa, dodajmy pokruszone bezy, które połączą się z masą i stworzą prawdziwie wypasione lody truskawkowe.

 

Jak zrobić lody truskawkowe bez maszynki do lodów

Maszynka do lodów to bardzo przydany kuchenny gadżet, jednak można się bez niego obejść. Zatem jak zrobić lody truskawkowe i każde inne bez maszynki? Wystarczy gotową masę, którą normalnie wlalibyśmy do maszyny, przelać do pojemnika i mrozić. Przez pierwsze 3 godziny chłodzenia należy masę miksować w 30 minutowych odstępach, co zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu i napowietrzy masę, dzięki czemu lody będą bardziej puszyste.

 

Jeszcze więcej inspiracji w temacie lodów truskawkowych zebraliśmy w tekście "Lody truskawkowe - smak lata"

Chcesz jeszcze więcej pomysłów na lody truskawkowe i inne lody z owocami? Zobacz nasza galerię - 17 przepisów na lody owocowe!