Syrop z czereśni

4.46 (170 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sposób na zamknięcie czereśni w butelce. Syrop/sok nie jest zbyt mocny, ale doskonale czuć smak czereśni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czereśnie (waga z pestkami): 700 gramów
    - cukier: 250 gramów
    - woda: 350 mililitrów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Syrop z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie umyć. Wydrylować nad garnkiem tak, aby sok, który wypływa podczas drylowania się nie zmarnował. Zagotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
  • 2. Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować