PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Syrop z czereśnihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/55/ef13dd0413a7e25f28b29bae9f4c7dbaa6a67f3e.jpeg400600http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrop-z-czeresni-4
- czereśnie (waga z pestkami): 700 gramów
- cukier: 250 gramów
- woda: 350 mililitrów
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
Sposób przygotowania przepisu:
Syrop z czereśni
1.
Czereśnie umyć. Wydrylować nad garnkiem tak, aby sok, który wypływa podczas drylowania się nie zmarnował. Zagotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
2.
Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze