Syrop z czereśni

  • wyświetlono: 10913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sposób na zamknięcie czereśni w butelce. Syrop/sok nie jest zbyt mocny, ale doskonale czuć smak czereśni.

  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

- czereśnie (waga z pestkami): 700 gramów
- cukier: 250 gramów
- woda: 350 mililitrów
- sok z cytryny: 0.5 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop z czereśni

  • 1. Czereśnie umyć. Wydrylować nad garnkiem tak, aby sok, który wypływa podczas drylowania się nie zmarnował. Zagotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
  • 2. Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodajemy sok z połowy cytryny i cukier. Gotujemy przez kilka minut, ściągamy szumowiny i wlewamy syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamykamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latokonkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Syrop z mięty

Dodane przez: agus11013

Syrop z mięty

Syrop z mięty doskonały dodatek...

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

Dodane przez: Kloruś

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

Super pyszny i orzeżwiający dzęki...

syrop z cebuli i czosnku

Dodane przez: LucyG

Syrop z cebuli i czosnku

Nie dajmy się jesiennym dolegliwością...

Syrop z kwiatów bzu

Dodane przez: beattaa11

Syrop z kwiatu bzu

Ten syrop jest niezawodnym środkiem...

Syrop z pędów sosny

Dodane przez: Kloruś

Syrop z pędów sosny

Po co nam w ogóle taki syrop? Ano...

Syrop

Dodane przez: Mysiunia

Syrop z babki lancetowatej

syrop nie jest środkiem profilaktycznym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE