Torcik lodowy bezowo-truskawkowy

4.49 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sezon na truskawki w pełni .więc ta propozycja na deser wydaje się być idealna , prosty ,pyyyszny , chłodzący

  • 8 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 blaty bezowe
    Ok 600 g truskawek + kilka do ozdoby
    300 ml śmietanki kremówki lub 30%
    1 opakowanie małe mascarpone
    Ok 4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Torcik lodowy bezowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki zasypać cukrem (3 łyżki)i odstawić aż puszczą sok.
  • 2. Gdy truskawki oddadzą już swój sok oddzielić sok od miąższu najlepiej przez gęste sito ,a pozostałe truskawki zblendować na jednolitą masę.
  • 3. Śmietankę ubić z mascarpone i cukrem na sztywną masę następnie dodać odciśnięty sok z truskawek wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
  • 4. Gotowe blaty bezowe smarujemy zblendowanymi truskawkami ,następnie nakładamy krem przyciskamy drugim blatem powtarzamy czynność jeszcze 2 razy
  • 5. Włożyć do zamrażarki na minimum 6 godzin , a najlepiej na noc. Po wyjęciu udekorować dodatkowo świeżymi truskawkami.
  • 6. Można również świeże truskawki zmiksować z odrobiną cukru i podawawć w formie sosu,

Porady

Tutaj wykorzystałam gotowe blaty zakupione w piekarni . jeżeli jednak ktoś chciałby zrobić samemu podaję przepis 8 białek 250 g cukru ( ja używam cukru pudru) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie dodajemy powoli partiami cukier cały czas ubijając, zmniejszyć obroty do najmniejszych dodać sok z cytryny oraz mąkę. Suszyć 140 stopni ok. 1 godzinę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować