Truskawkowiec z mascarpone

4.49 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To tak na zakończenie sezonu truskawkowego, chociaż chciałoby się żeby sezon trwał cały rok. To mój ulubiony owoc i ciacho szybkie, proste do zrobienia. W sezonie letnim robię je najczęściej. Lekkie jak puch, i na kawałku nie poprzestaniecie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka L
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki tortowej

    pianka:

    250 serka mascarpone
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    1 galaretka pomarańczowa
    125 ml wody
    2 łyżki cukru pudru

    galaretka:

    2 galaretki truskawkowe
    750 ml wody
    600 g truskawek
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowiec z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.


    Pianka:
    Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na biszkopt zimny. Wstawiam do lodówki.

    Wierzch:
    Galaretkę rozpuszczam w 750 ml wody gorącej. Truskawkami obieram i kroję na pół. Układam na piance, wylewam lekko tężejącą galaretkę. Wstawiam do stężenia do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować