Truskawkowiec

4.5 (176 ocen)

Puszysty biszkopt, delikatna pianka z truskawek, bita śmietana i prażone migdały:) Mój mąż (wielbiciel truskawek) powiedział, że to ciasto perfekcja:)

Składniki:

  • Składniki na standardową dużą blaszkę
    Biszkopt:
    7 dużych jajek
    1 i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl. mąki tortowej + łyżka
    1,5 szkl. cukru pudru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z truskawek:
    1 kg truskawek
    1 kefir 400 ml
    3 galaretki truskawkowe
    1 galaretka cytrynowa
    3-4 czubate łyżki cukru pudru

    Bita śmietana:
    400 ml śmietany 30% lub 36%
    2 śmietan-fixy
    3 czubate łyżki cukru pudru

    Ponadto:
    tłuszcz lub papier do pieczenia do blaszki
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy powoli cukier puder, potem po żółtku i delikatnie ubijamy. Następnie partiami obie mąki wymieszane z proszkiem przesiane przez sitko lub przesiewaczem i ubijamy na najniższych obrotach miksera. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut (każda z nas zna możliwości swojego piekarnika, więc czas pieczenia podany "około").
    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra wody, jeśli słabo się rozpuszczają można dodać jeszcze 100 ml wrzątku bez obawy, że masa się nie zsiądzie:) Studzimy.
    Truskawki miksujemy, dodajemy cukier i kefir oraz wystudzone galaretki.
    Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Na jedną połówkę wylewamy 2/3 tężejącej masy truskawkowej, przykrywamy drugim płatem biszkopta i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki.
    Następnie ubijamy śmietanę z fixami i cukrem i smarujemy wierzch ciasta. Na śmietanę wysypujemy uprażone płatki migdałowe (oczywiście wystudzone) i schładzamy w lodówce.
    Smacznego:)

Porady

Truskawki równie dobrze można zastąpić malinami, ale wtedy należy dodać galaretki malinowe. Jeśli lubisz bardzo wilgotny biszkopt możesz dolny płat lekko nasączyć ponczem, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Możesz również skorzystać z mojej porady jak wyściełać blaszkę papierem w zakładce PORADY:) http://www.przyslijprzepis.pl/note/wyscielanie-blaszki-papierem-do-pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Migdały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować