1.1. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać żółtka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec wlać wodę z olejem. Przekładamy na blachę o wym 36x25 wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 20 min w 180st C. Po upieczeniu biszkopt wyrzucamy z blaszki, studzimy i kroimy na 2 blaty.
2. Krem: Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gotującej wody i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie serki homogenizowane. Po wystudzeniu żelatyny dodać ją do kremu. Gdy krem zacznie tężeć wyłożyć kilka łyżek na biszkopt, na to ułożyć połówki truskawek (ilość wyłożonych truskawek zależy od naszych upodobań) i przykryć pozostałą częścią kremu. Przykryć drugim blatem biszkoptu i odstawić do lodówki.
3. Mus truskawkowy: Truskawki zblendować na gładko. Przelać do garnka i zagotować. Do gotującego musu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy mus zacznie robić się gęsty przełożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Gdy mus będzie już sztywny, ubić śnieżkę i udekorować.
Komentarze