Truskawkowa bajka bez pieczenia

4.5 (157 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wykonanie zajmuje mniej niż 20 minut,potem tylko czekać na stężenie galaretki. Ale i ten proces można ciut przyśpieszyć- rozpuścić galaretkę w 150 ml,a potem uzupełnić chłodną wodą, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki do wstępnego stężenie. Proponuję zrobić to zanim zaczniecie składać ciasto, zawsze będziecie kilka minut do przodu ;)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 145 g podłużnych biszkoptów- ok. 22 sztuki w zależności od długości ciasteczek
    400 g śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru ( ja dałam ksylitol)
    450 -500 g truskawek
    1 galaretka truskawkowa+300 ml wrzątku
    1 łyżka soku z cytryny+ 1/4 szklanki wrzątku

    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Truskawkowa bajka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów. Sok z cytryny połączyć z wodą i zostawić do ostygnięcia, Gdy to nastąpi za pomocą pędzelka nasączyć delikatnie biszkopty.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem ( w razie dużych upałów warto ustabilizować śmietan-fixem). Około 130 g truskawek pozbawionych szypułek przełożyć na talerz i rozgnieść tłuczkiem, uważając aby owoce nie puściły za dużo soku.
    Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dodać rozgniecione truskawki i delikatnie wymieszać. Na biszkopty wyłożyć różową śmietanę. Rozsmarować równo i ułożyć kolejne biszkopty. Również je nasączyć i rozsmarować białą śmietanę. Wstawić do lodówki.
  • 3. W międzyczasie galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki. Gdy będzie na granicy tężenia wylać ją na bitą śmietanę obłożoną obficie po wierzchu resztą truskawek. Wstawić do lodówki co całkowitego stężenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować