Trochę inna papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotowałam w woreczkach w dużej ilości wody, ostudziłam. Mięso zmieliłam na sitku z większymi oczkami. Marchewkę i grzyby starłam na tarce jarzynowej. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę Na patelni rozgrzałam olej.Podsmażyłam cebulę, kiedy się zeszkliła dodałam grzyby. Kiedy się podsmażyły, dodałam marchewkę i smażyłam dalsze 5 minut
2.Do miski włożyłam ryż, mięso i zawartość patelni. Doprawiłam solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Paprykę umyłam i oczyściłam odcinając wierzchy. Lekko osoliłam w środku i napełniłam farszem. Nałożyłam "czapeczki" i paprykę ustawiłam w brytfance żaroodpornej. Włożyłam listek laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Wlałam na dno naczynia wodę (tak na 1cm) i wstawiłam do piekarnika, dusząc pod przykryciem ok 40 min. Podałam z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów.
Porady
Użyłam zdrowszego ryżu brązowego, ale następnym razem użyję ryżu paraboiled, który rozluźnia farsz.
Komentarze