Trochę inna papryka faszerowana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Połączenie ryżu, mięsa, grzybów i warzyw. Zastosowałam też ryż brązowy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 średnich papryk czerwonych
    1, 5 szkl brązowego ryżu (3 torebki)
    80 dag mięsa z udek kurczaka
    30 dag grzybów
    1 duża marchewka
    2 duże cebule
    2 duże ząbki czosnku
    sól. pieprz
    1 łyżka przyprawy warzywnej (ja dałam vegeta natura)
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Trochę inna papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka faszerowana inaczej 1. Ryż ugotowałam w woreczkach w dużej ilości wody, ostudziłam. Mięso zmieliłam na sitku z większymi oczkami. Marchewkę i grzyby starłam na tarce jarzynowej. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę Na patelni rozgrzałam olej.Podsmażyłam cebulę, kiedy się zeszkliła dodałam grzyby. Kiedy się podsmażyły, dodałam marchewkę i smażyłam dalsze 5 minut
  • papryka faszerowana inaczej 2. Do miski włożyłam ryż, mięso i zawartość patelni. Doprawiłam solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Paprykę umyłam i oczyściłam odcinając wierzchy. Lekko osoliłam w środku i napełniłam farszem. Nałożyłam "czapeczki" i paprykę ustawiłam w brytfance żaroodpornej. Włożyłam listek laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Wlałam na dno naczynia wodę (tak na 1cm) i wstawiłam do piekarnika, dusząc pod przykryciem ok 40 min. Podałam z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów.

Porady

Użyłam zdrowszego ryżu brązowego, ale następnym razem użyję ryżu paraboiled, który rozluźnia farsz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Grzyby Mięso Papryka Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować